onsdag 12 april 2017

Fem minuter för evigheten – att skapa ett bröllopsalbum i få steg
Ett fotoalbum med bilder från ens bröllop tryckt, inbundet och i valfritt antal exemplar. Det kan tack var det modern mjukvara från online försäljare alla fixa nuförtiden. Hur snabbt det går att få ett lyxigt, läderinbundet bröllopsalbum för under 500 kr visar följande workshop: ”Bröllopsalbum – fem minuter för evigheten”.

Den bästa nyheten först: Fotoalbumsmjukvaran från försäljare såsom CEWE och FotoInsight är uppbyggd på så vis att albumet nästa skapar sig självt men att man ändå har möjlighet att påverka resultatet. På så vis kan även nybörjare använda mjukvaran samtidigt som erfarna användare har många möjligheter att jobba med.

Utformningsmjukvara – gratis och självförklarande

Mjukvara för att skapa personliga fotoalbum finns tillgänglig gratis på till exempel http://fotoinsight.se/ - för övrigt både för Windows och Mac datorer (FotoInsights mjukvara är även ett av de få alternativen för Linux användare). Installationen är enkel och tar inte mer än 10 minuter. När man öppnar programmet blir man tillfrågad om man vill skapa ett nytt projekt eller fortsätta med ett befintligt. Första gången behöver man naturligtvis alltid skapa ett nytt projekt.

Utöver möjligheten att använda sig av nedladdad mjukvara finns även alternativet att använda alternativ som låter en skapa ett album i webbläsaren. Detta betyder dock förstås reducerade möjligheter när det kommer till albumets utformning. Dessutom måste alla bilder laddas upp innan de går att använda. Om man har många bilder som tar mycket lagringsutrymme kan detta bli ganska frustrerande och ta lång tid. Därför erbjuder de flesta försäljare ett gratis, nedladdningsbart program istället.

Fotoalbumsmjukvarorna från de tidigare nämnda försäljarna är indelade i sju områden: Huvudmenylisten, menyn, bildförhandsvisningen, fotoalbumsöversikten, fotoalbumssidoöversikten, verktygsmenyn och urvalsmenyn. Som nybörjare väljer du genom menyn mappen med alla bilder från förut på din hårddisk och som ska importeras till albumet. Dessa bilder visas nu i ”bildförhandsvisningen”.


Layout – fullständig frihet
För att börja ett nytt projekt måste man först välja albumets format (alltså sidostorleken) och omslagsmaterialet.

Om du trycker på “layout” på huvudmenylisten kan du välja hur manga bilder du vill ha per sida och hur de ska vara ordnade. Under processens gång kan du alltid lägga till extra sidor efter behov. Även layouten kan anpassas för varje enskild sida. Om du vill ändra en specifik sidas layout trycker du bara under ”fotoalbumsöversikt” på den sida vars layout du vill ändra och välj sedan i urvalsmenyn vilken layout du vill ha. Resten sköter programmet.

Nu har du valt ut de foton du vill använda och bestämt albumets format. Om du nu i FotoInsight Designer helt enkelt trycker på FOTOALBUMS assistenten, drar thumbnailsen från förhandsvisningen till urvalsrutan och trycker på ”skapa fotoalbum” – voila! Nu ser du resultatet i överblicken ”fotoboksöversikt”. De utformade uppslagen syns i huvudfältet ”fotobokssidoöversikt” i redigeringsläge. För att få en tydligare överblick över resultatet kan du använda ”förhandsvisningen”.

Självklart kan du även placera ut bilderna var du än vill i albumet i stället för att låta programmet sköta det. Detta fungerar enkelt genom att dra runt bilderna med musen. När nu alla bilder är korrekt utplacerade i albumet bör du kolla igenom alla sidor och dubbelkolla så att inga bilder täcker viktiga delar av andra bilder samt se till så att alla bilder är av tillräcklig kvalitet. Om en bild är på gränsen till att ha otillräcklig kvalitet syns ett gult varningsmärke vid bildkanten. Om bildkvaliteten är för dålig syns ett rött varningsmärke. Oftast räcker det då att förminska bilden något.

Finslipning – Struktur och bildredigering
Fram emot slutet har du möjlighet att redigera bilderna. I FotoInsight Designer kan du öppna redigeringsläget genom att dubbelklicka på bilden. CEWE:s, FotoInsights, Önskefoto och de flesta andras program har under menyerna ”sida”, ”bild”, ”text”, och ”ytor” många verktyg för grafisk utformning, infogning av texter och bildredigering. Här finns verktyg för att rotera bilder och infoga texter. Se till så att du använder en passande textstorlek. Skrift som har en bild som bakgrund bör göras dubbelt so stor och fetstilt. Dessutom kan du ge sidorna bakgrundsfärger och göra bilder svartvita, välja bildmasker etc.


Papperssorter och finish förklarade.

Fotoalbum kan tryckas både digitalt och bli exponerade på fotopapper. Mot en extra kostnad kan även en matt eller glansig finish läggas till. De olika för- och nackdelarna med materialen och vad som passar ett bröllopsalbum bäst förklaras här:  http://iitm.be/glanspapper   


Bröllopsalbumet blir mest intressant om du tänker på följande: I grund och botten handlar det om att med hjälp av bilder berätta ert bröllops historia. Detta kan ni uppnå igenom att ordna bilderna i albumet efter vad de visar. Ni kan därför dela in albumet i kapitel såsom förberedelser, ceremonin, party etc. Varje kapitel kan ni inleda med ett överordnat foto. Till exempel en bild på kyrkan som inledning till ceremoni kapitlet.

När du är nöjd med albumet återstår bara att beställa det. För att göra detta behöver du endast klicka på knappen ”beställ” i huvudmenyn. Nu har du möjlighet att skicka all information till försäljaren. Programmet leder dig genom beställningen till den är avslutad. Efter ett par dagar levereras fotoboken med post.Kan fritt kopieras. Källa bör specificeras.


Systemkrav:
FotoInsight Designer - Win, LIN och MAC OS
Processor: 1 GHz Processor
RAM: min. 512 MB RAM
Operativsystem: Windows; Mac OS X; LinuxFactsheet om FotoInsight och Printing-1

IITM LLP | Götheborg | London, U.K. | Tel. +44 (0)2076177469 | http://se.IITM.info


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar